Näin kirjoitat hyvän CV:n
kirjoittanut CVMaker
- CV
- · August 31 2023
- · 7 minuutin lukuaika

Sisällysluettelo
Kun etsit työpaikkaa, hyvin kirjoitettu CV on elintärkeässä roolissa. Siksi me CVMakerilla pyrimme tarjoamaan sinulle työkaluja ja resursseja CV:n kirjoittamiseen. CV:n kirjoittaminen voi vaikuttaa helpolta, mutta kun internet on täynnä erilaista tietoa, mistä aloittaisit?
Me CVMakerilla uskomme vakaasti, että jokaisella on oikeus unelmiensa työpaikkaan, joten haluamme opettaa lukijamme kirjoittamaan hyvän CV:n. Tästä artikkelista löydät vinkkejä CV:n perusasioihin, ulkoasuun, muotoiluun ja rakenteeseen liittyen. Kun noudatat vinkkejämme ja käytät CVMakerin helppoa CV-työkalua, voit luoda itsevarman CV:n, joka lisää mahdollisuuksiasi päästä työhaastatteluun.
Haluatko luoda ammattimaisen CV:n?
Aloita nyt*Eikö sinulla ole aikaa lukea koko artikkelia? Olemme laatineet artikkelin loppuun yhteenvedon.*
Mikä on CV?
CV eli curriculum vitae on henkilökohtainen markkinointiasiakirja, jonka on tarkoitus herättää työnantajien huomio. Ennen kaikkea CV:n tulee olla räätälöity uratavoitteiden mukaan. Muutama asia kannattaa pitää mielessä, kuten suomalaiset standardit ja eri tavat nimetä CV:n osioita.
Mitä eroa CV:llä ja ansioluettelolla on?
Suomessa CV ja ansioluettelo ovat käytännössä samoja asioita, mutta CV on yleisemmin käytetty termi. Yhdysvalloissa CV:tä käytetään akateemisessa kontekstissa ja se on paljon pidempi kuin ansioluettelo. Nimeäminen vaihtelee maailmalla: kussakin maassa on eri vaatimukset sille, pitääkö yhteystiedot sisältää, miten osiot tulee nimetä, millainen kieliasu, kuva, pituus pitää olla, ja monia muita maakohtaisia trendejä.
Mikä on hakijoiden seurantajärjestelmä (ATS)?
ATS on ohjelmisto, jonka avulla rekrytoijat seuraavat ja käsittelevät hakijoita. Sillä voidaan karsia hakijoita avainsanojen tai muiden työpaikan vaatimusten mukaan, joita voivat olla esimerkiksi työkokemus, sijainti tai työhistoria. Siksi on tärkeää laatia CV, joka keskittyy uratavoitteisiin nykyisillä työmarkkinoilla, eikä kirjoittaa vain yleisluontoista CV:tä.
Vinkki:
Kiinnitä huomiota tärkeisiin avainsanoihin, lauseisiin tai työpaikan vaatimuksiin. Varmista, että lisäät ne strategisesti CV:hen, mutta varo plagiointia.
Millainen on paras CV:n ulkoasu ja formaatti?
Onko sinulla koskaan ollut vaikeuksia kirjoittaa CV? Ehkä olet päätynyt tutustumaan erilaisiin CV-esimerkkeihin tai ladannut ilmaisia CV-malleja. Onko jokin muuttunut joka kerta kun siirrät osioita, ja turhaudut? Siksi me CVMakerilla olemme ratkaisseet ongelman puolestasi ja luoneet helppokäyttöisen CV-työkalun, jossa on sisäänrakennettu oikolukutoiminto. Työkalun avulla voit ladata ja luoda ammattimaisen CV:n, mikä säästää sekä aikaa että vaivaa.
Vinkkejä CV:n muotoiluun:
CV:n pituuden tulisi olla enintään kaksi sivua.
Varmista, että CV aukeaa millä tahansa laitteella, siinä ei ole kielioppivirheitä, kirjoitusvirheitä tai pilkkuvirheitä.
Käytä ammattimaista ja alaan sopivaa mallia (katso inspiraatiota CV-malleistamme ja CV-esimerkeistämme).
Vältä liian graafisia CV:itä, sillä se voi vaikuttaa ATS-tuloksiin.
Erilaiset CV-formaatit
CV-formaatteja on viisi: aikajärjestys, käänteinen aikajärjestys, toiminnallinen, hybridi ja geneerinen. Yleisin formaatti on käänteinen aikajärjestys, jossa uusin työkokemus esitellään ensin. Toiminnallinen CV tai taitopohjainen CV keskittyy enemmän taitoihin kuin työkokemukseen. Lisää tietoja taidoista CV:ssä löydät täältä.
Miten kirjoittaa CV?
Seuraavaksi tutustumme jokaiseen osioon, jota tarvitaan tehokkaaseen ja ammattimaiseen CV:hen. Kun haet työpaikkaa, ensimmäinen askel on tehdä kattavaa tutkimusta. Jotta erottuisit nykymarkkinoilla muiden hakijoiden joukosta, sinun täytyy räätälöidä CV ja keskittyä olennaiseen työkokemukseen ja taitoihin.
Ennen kuin kirjoitat CV:n, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:
Mitkä taidot erottavat sinut muiden hakijoiden joukosta?
Mitä teet työssäsi päivittäin?
Miten päivittäinen työsi eroaa työkohtaisista saavutuksista?
Teitkö yhteistyötä kollegoiden kanssa tietyissä tehtävissä tai projekteissa?
Mikä on CV-pohja?
CVMaker suosittelee vahvasti käyttämään CV-pohjaa, jota kannattaa päivittää aina kun vaihdat työpaikkaa, suoritat kursseja tai opit uusia taitoja. CV-pohja sisältää koko työhistoriasi, taitosi ja koulutuksesi, mukaan lukien muodollisen ja epämuodollisen pätevyyden. CV-pohjan tarkoituksena on se, että voit helposti lisätä tietoja varsinaiseen CV:hen, kun räätälöit sitä työpaikan mukaan.
Miten räätälöin CV:n?
Tuntuuko sinusta siltä, että haet montaa työpaikkaa mutta et saa vastauksia? Se johtuu todennäköisesti siitä, että et ole lisännyt oikeita tietoja tai ulkoasusi tarvitsee parannusta. CV:n räätälöinti varmistaa, että läpäiset ATS-karsinnan ja osoitat rekrytoijalle, että olet oikea henkilö työhön. Muista, että sinun täytyy kertoa lisää tehtävistäsi ja saavutuksistasi haastattelussa. Jos haet markkinointialan työpaikkaa, laadi markkinointiin keskittyvä CV. Jos haet jotain vielä tarkempaa roolia esimerkiksi sosiaalisen median vastaavana, keskity työssä tarvittaviin taitoihin.
Millainen CV:n rakenteen pitäisi olla?
Me CVMakerilla uskomme, että kuka tahansa voi kirjoittaa hyvän CV:n oikeiden työkalujen ja resurssien avulla. Sillä ei ole väliä, onko tämä ensimmäinen CV:si vai haluatko päivittää vanhan CV:n. Seuraavassa osiossa kerromme tärkeistä CV:n osioista, mutta jos haluat työpaikkakohtaisempia tietoja, voit katsoa CV-mallimme ja CV-esimerkkimme.
Tärkeimmät CV-osiot:
Yhteystiedot
Koulutus.
Valinnaiset CV-osiot:
Lisäkokemus (vapaaehtoistyö tai harrastukset ja kiinnostuksen kohteet)
Yhteystiedot
Kunnollinen CV sisältää aina yhteystiedot, jotta rekrytoija voi ottaa sinuun yhteyttä. Tämän osion pitäisi olla CV:n ylimmäisenä. Suomessa CV:ssä ei tarvitse olla ammattimaista kuvaa.
CV:n tulee sisältää:
Koko nimi
Kaupunki/alue
Puhelinnumero
Sähköpostiosoite.
Muita tietoja, joita voit lisätä CV:hen:
LinkedIn-profiili
Linkki portfolioon, blogiin tai sosiaalisen median tileille
Ajokorttiluokka.
Näitä CV:säs ei tarvitse olla:
Kotiosoite
Syntymäaika
Sukupuoli
Siviilisääty
Kuva.
CV-profiili
CV-profiili tai esittelyteksti on aina CV:n yläosassa ja kirjoitetaan viimeiseksi. Se antaa rekrytoijalle nopean yleiskatsauksen siitä, kuka olet ja mitä uratavoitteita sinulla on. Muista, että pehmeät taidot kannattaa lisätä CV-profiiliin. Lue lisää CV-profiilista täältä.
Taidot
On vaikeaa päättää, mitä taitoja lisätä CV:hen. Jos kuitenkin tutkit ja arvioit mitä yritykset etsivät, voit tunnistaa omat vahvuutesi ja osaamisalasi. Moni kuitenkin sortuu muutamaan yleiseen virheeseen: he lisäävät liikaa taitoja, epäolennaisia taitoja tai eivät erottele kovia ja pehmeitä taitoja. Muista, että pehmeät taidot lisätään CV-profiiliin ja kovat taidot omaan osioonsa.
Vinkki:
Jos haet teknistä työpaikkaa, kannattaa laatia erillinen teknisiin taitoihin keskittyvä osio. Luettele osaamisesi tai erikoistumisalasi. Jos haluat lukea aiheesta lisää, katso artikkelimme taidoista CV:ssä.
Työkokemus
CV:n tulee aina sisältää viimeaikainen työhistoria, eikä sen yleensä kannata sisältää enää 15 vuotta vanhempia tietoja. Siksi vanhentunut tai epäolennainen työkokemus voi heikentää työnhakua. Tavoitteena on estää se, että CV:si olisi liian pitkä. Jos sinulla on vain vähän tai ei lainkaan työkokemusta, olet vastavalmistunut tai vaihtamassa alaa, kannattaa valita taitopohjainen CV. Voit myös katsoa alla olevan lisäkokemusosion tai etsiä inspiraatiota työkokemukseen liittyvästä artikkelistamme.
Koulutus
Koulutuksen voi esitellä CV:ssä monella tavalla, mutta selkeyden vuoksi CVMakerin asiantuntijat suosittelevat lisäämään sen erilliseen osioon. Koulutus voi muodollisen peruskoulutuksen lisäksi olla myös epämuodollista. Jos sinulla ei ole toisen asteen tai korkea-asteen tutkintoa, kannattaa koulutusosioon lisätä kursseja. Jos taas sinulla on paljon pätevyyttä, kannattaa jakaa koulutus erillisiin osioihin, kuten koulu, kurssit ja sertifikaatit sekä harjoittelut.
Vinkkejä koulutuksen esittelyyn CV:ssä:
Jos olet vastavalmistunut eikä sinulla ole paljon työkokemusta, voit kertoa koulutuksestasi tarkemmin. Voit esimerkiksi korostaa oleellisia kursseja, projekteja ja arvosanoja.
Lisää vain suorituspäivä, älä kaikkia päivämääriä. Jos koulutus on vielä kesken tai opiskelet osa-aikaisesti, voit merkitä, että koulutus on vielä kesken.
Lisää viimeisin tai korkein koulutus ensin.
Jos sinulla on korkea-asteen tutkinto tai olet valmistunut lukiosta jo kauemmin aikaa sitten, toisen asteen tutkinto kannattaa jättää pois.
Niin kuin muidenkin kurssien tai koulutuksen osalta, jätä päivämäärät pois myös tutkinnoista, jos ne ovat vanhentuneita.
Koulutusosio kannattaa siirtää ennen työkokemusta, jos olet vastavalmistunut tai sinulla ei ole paljon työkokemusta.
Lisäkokemus
Tämä osio esittelee pääasiassa kymmenen vuotta tai vanhempaa työkokemusta, mutta poikkeuksia on aina, riippuen siitä monessako työpaikassa olet ollut. Suosittelemme kuitenkin mainitsemaan lyhytaikaiset tai vanhat työkokemukset ja kertomaan niistä tarvittaessa lisää haastattelussa. Näin et jätä mitään kertomatta, mutta CV:si ei silti ole täynnä vanhentunutta tietoa.
Muista aina lisätä vain tietoja, jotka ovat oleellisia uratavoitteidesi kannalta. Kuvaile selkeästi vastuualueesi ja siirrettävät taidot, jotka sopivat työpaikan vaatimuksiin. CV:n pitäisi esitellä, miten aiempi työkokemuksesi ja taitosi tuovat lisäarvoa hakemaasi yritykseen. Rekrytoijan pitäisi ymmärtää CV:si perusteella, millainen henkilö olet ja mitä taitoja sinulla on.
Vapaaehtoistyö
Vapaaehtoistyökin on kokemusta, ja vaikka et ole saanut siitä palkkaa, se ei tarkoita, ettetkö olisi voinut oppia arvokkaita taitoja palvelemalla yhteisöä. Mainitse vapaaehtoistyö silloin, jos se on oleellista tai hyödyllistä.
Vinkkejä lisäkokemuksen esittelyyn:
Lisää vain työtehtävä, yritys ja sijainti.
Jätä pois vanhentuneet kokemukset tai poista päivämäärät.
Jos mahdollista, lisää lyhyt kuvaus tai hakemasi työpaikan kannalta olennaiset saavutukset.
Kuvaile tärkeitä taitoja.
Älä kuvaile epäolennaista työkokemusta.
Älä mainitse lähtemisen syytä.
Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet
Kaikki työn ulkopuolella tekemäsi asiat voivat kertoa rekrytoijalle lisää luonteestasi. Lisää ne kuitenkin vain, jos ne sopivat uratavoitteisiisi tai osoittavat taitoja, joita voit soveltaa työssä. CV:n pääasiallinen tarkoitus on osoittaa, miksi olet oikea henkilö työhön, joten vaikka harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden lisääminen voi tuntua hyödylliseltä, se ei missään nimessä ole pakollista. Voit kertoa tästä aiheesta lisää haastattelussa. Lue lisää harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista CV:ssä.
Saavutukset
Saavutuksia voi esitellä CV:ssä kolmella tavalla. Ensin on saavutukset, joita olet saavuttanut työssä tai koulussa. Ne voit luetella CV:n työkokemus- tai koulutusosiossa. Vaikka näitä käsitteitä voidaankin käyttää samoistakin asioista, on olemassa erikseen vielä urasaavutukset. Tämä on yleensä oma osionsa, jota käyttävät henkilöt, joilla on paljon työkokemusta. Kolmantena on palkinnot. Nekin ovat tietynlaisia saavutuksia ja voidaan lisätä omaan osioonsa. Palkinnot voi lisätä CV:n työkokemuksen mukaan, koulutustietoihin tai jopa saavutuksiin. Tärkeintä on, että erittelet ne ja varmistat, että ne ovat olennaisia.
Kurssit ja sertifikaatit
Jotta varmistat CV:n selkeän rakenteen ja ulkoasun, kannattaa harkita lisäosioiden lisäämistä. Kurssit, sertifikaatit tai harjoittelut voidaan lisätä erillisiin tai yhdistettyyn osioon. Asettelu riippuu pitkälti siitä, miten monta kurssia tai sertifikaattia olet suorittanut, miten kauan niistä on, ja ovatko ne oleellisia urasi kannalta. Jos ovat, niitä kannattaa korostaa lisäämällä ne omaan osioonsa. Kurssien ja harjoitteluiden tarkoituksena on osoittaa halusi oppia tai todistaa, että olet pätevä/sertifioitu alallasi. Lue lisää kursseista ja sertifikaateista täältä.
Suosittelijat
Suosittelijat voivat olla hyväksi CV:ssä, jos haluat kollegasi tai entisen työnantajasi vahvistavan työpaikkasi ja saavutuksesi. CVMakerin asiantuntijat suosittelevat jättämään suosittelijat pois, ellei työnantaja pyydä niitä. Suosittelijoiden lisääminen CV:hen on kuitenkin sinun valintasi ja riippuu hakemastasi työpaikasta. Tavoitteena on pitää CV lyhyenä ja oleellisena, ja jos huomaat ettei suosittelijoille ole tilaa, laadi erillinen asiakirja, jossa on lista suosittelijoista.
Kielitaito
Monikielisyys on hieno asia, josta kannattaa olla ylpeä. Suosittelemme aina tutustumaan työpaikan vaatimuksiin ennen kuin lisäät tietoja CV:hen. Jos yritys on kansainvälinen, kielitaito kannattaa ehdottomasti esitellä CV:ssä. Voit lisätä nämä tiedot CV-pohjaan, mutta älä unohda kopioida tietoja työpaikkakohtaiseen CV:hen. Lue lisää kielitaidosta CV:ssä täältä.
Haluatko luoda ammattimaisen CV:n?
Aloita nytYhteenveto
Hakemasi työpaikka on todennäköisesti jo alusta asti selvää. Rekrytoijat välttävät geneerisiä CV:itä, joten kirjoita CV selkeästi, ytimekkäästi ja sisällytä vain tietoja, jotka ovat uratavoitteiden kannalta oleellisia. Jos et ole varma, millaisen CV:n kirjoittaisit tai mitä pohjaa käyttäisit, katso inspiraatiota CV-malleistamme. Voit myös keskustella CVMakerin asiantuntijoiden kanssa CV:n kirjoituspalvelusta.
Nyt kun olet saanut perustiedot hyvän CV:n kirjoittamiseen, olemme laatineet yhteenvedon artikkelin tärkeimmistä asioista:
Luo CV-pohja, jossa luettelet kaiken työkokemuksen koulutuksen ja taidot.
Tutki hakemaasi työpaikkaa ja lisää vain oleellisia tai vaadittuja taitoja, jotta CV:si erottuu joukosta.
Kiinnitä huomiota ATS-järjestelmään, eli käytä oikeaa ulkoasua, osioiden nimiä, taitoja, kirjoitusstrategiaa ja muita oleellisia tietoja.
Valitse ulkoasu tai malli, joka toimii itsellesi parhaiten. CV:n kirjoittaminen on helppoa, kun valitset jonkun CVMakerin ammattimaisista CV-malleista.
Tarkista yhteystiedot huolellisesti ennen kuin lähetät CV:n.
Lisää CV-profiili CV:n yläosaan, ja kovat taidot ja osaaminen sen jälkeen.
Sen jälkeen esittele työkokemus, koulutus ja muut osiot. Näiden järjestys voi vaihdella.
Lisää aina ensin viimeisin työkokemus, koulutus tai kurssi kuhunkin CV-osioon, ja jatka käänteisessä aikajärjestyksessä, ellet tee taitopohjaista CV:tä.
Erottele kovat taidot ja pehmeät taidot.
Jos osaat useita kieliä, kannattaa lisätä erillinen osio, jossa kerrot kielitaitosi tasosta.
Do not include information on your CV that you think will sound interesting or that is not true. Älä lisää CV:hen sellaisia tietoja, joiden uskot kuulostavan kiinnostavalta tai jotka eivät ole totta.
Suosittelijoiden lisääminen CV:hen ei ole pakollista, vaan joskus se vie jopa turhaan tilaa.
Suomessa kuvan lisääminen CV:hen ei ole pakollista.
CV:n ei pitäisi ylittää kahta sivua.
Oikolue aina kirjoituksesi ja käytä erilaisia työkaluja, kuten Grammarlya. Voit myös tulostaa CV:n, lukea sen ääneen tai pyytää kaveria oikolukemaan sen.
Tallenna CV aina PDF-muodossa, jotta se aukeaa kunnolla ja on luettavissa kaikilla laitteilla. Huomaathan, että CV-työkalumme tekee tämän automaattisesti puolestasi.
Päivitetty August 31 2023
Kirjoittanut
CVMaker-alusta tarjoaa hyödyllistä tietoa ja erilaisia käteviä uratyökaluja työnhakijoille. Oletko valmis ottamaan urasi seuraavan askeleen? Luo oma CV nyt
Anna CVMakerin auttaa sinua pääsemään unelmiesi työhaastatteluun
Luo ammattimainen CV vaivattomasti 10 minuutissa ja lataa se missä ja milloin tahansa!
Luo CVKasvata CVMakerin avulla mahdollisuuksiasi saada unelmiesi työ.