CV

>

Miten suosittelija merkitään CV:en?

StarStarStarStarStar

Miten suosittelija merkitään CV:en?

kirjoittanut CVMaker

  • CV
  • · August 25 2023
  • · 3 minuutin lukuaika
References

Sisällysluettelo

Urapolkusi varrella on tärkeää, että et polta siltoja aiempien työnantajien kanssa. Hyvä suosittelija kantaa pitkälle. Vaikka kaikkien CV:n osien pitääkin olla ajantasaisia ja tehdä vaikutus, suosittelijoiden merkityksestä voi olla montaa mieltä. Suosittelijat kannattaakin lisätä ansioluetteloon vain silloin, jos niitä on vaadittu tai jos se on erityisesti eduksi hakemuksen kannalta. CVMakerin asiantuntijat suosittelevat päivittämään CV:n säännöllisesti ja hyödyntämään vinkkejä ja suosituksia, joita löydät tästä artikkelista.

CV-työkalumme avulla voit luoda ja muokata CV:tä helposti. Valittavanasi on yli 20 ammattimaista mallia, joilla voit edetä urallasi ja saada unelmiesi työpaikan!

Haluatko luoda ammattimaisen CV:n?

Aloita nyt

Mitä suosittelijat ovat?

Suosittelijat ovat henkilöitä, joilla on kokemusta työskentelystä kanssasi työympäristössä, ja jotka pystyvät kertomaan kyvyistäsi ja luonteenpiirteistäsi. Rekrytoijat voivat ottaa heihin yhteyttä ja pyytää heitä antamaan puolueettoman mielipiteen hakijan taidoista ja sopivuudesta työpaikkaan. Hyvä suosittelija on esimerkiksi aiempi työnantaja, kollega tai tiimiläinen, joka osaa kertoa kokemuksestasi, saavutuksistasi tai taidoistasi. Suosittelijan tulee olla sellainen, joka on tehnyt töitä kanssasi ja osaa kertoa sinusta henkilönä.

Kannattaako suosittelijat mainita CV:ssä?

Suosittelijoiden tarpeellisuus riippuu haettavasta työpaikasta. Jos yritys selkeästi osoittaa, että sinulla tulee olla suosittelijoita CV:ssä, sinulla ei ole vaihtoehtoa. Jos he eivät kuitenkaan vaadi tätä, on parempi jättää ne pois. Tämä on hyödyksi ensinnäkin siksi, että kun rekrytoija ottaa sinuun yhteyttä kysyäkseen suosittelijoita, tiedät heidän harkitsevan sinua, koska he haluavat tietää taustasi. Toisekseen, pystyt varoittamaan suosittelijoita näin jo etukäteen tulevasta puhelusta.

Suosittelijoiden kertominen voi olla myös hyödyksi, jos sinulla ei ole tarpeeksi työkokemusta ja haluat täyttää CV:si tyhjät kohdat. Jos päätät lisätä suosittelijat, lisää ne CV:n loppuun. Kerro aina suosittelijan koko nimi, titteli, työnantaja ja mahdollisesti lyhyt kuvaus ammatillisesta suhteesta.

Suosittelijoiden lisäämisen plussat ja miinukset

Suosittelijoiden mainitseminen CV:ssä tarjoaa usein erilaisia etuja. Yksi sen suurista hyödyistä on se, että se antaa CV:lle uskottavuutta. Hakija, joka on maininnut CV:ssä suosittelijoita, jotka pystyvät todistamaan hänen taidoistaan, on uskottavampi kuin hakija, jolla ei ole suosittelijoita. Lisäksi jos suosittelijasi on tunnettu alalla tai hän on hyvässä asemassa organisaatiossa, se voi tehdä vaikutuksen rekrytoijaan. Suosittelijoiden lisääminen voi kuitenkin olla myös haitaksi. Kuten aiemmin mainittiin, suosittelijoiden lisääminen vaatii tilaa, ja sitä ei välttämättä ole riittävästi, jos sinulla on paljon työkokemusta. Suosittelijoiden lisääminen voi myös olla tarpeetonta, jos olet vasta hakuprosessin alkuvaiheessa.

Erilaisia suosittelijoita

On erittäin todennäköistä, että olet työskennellyt muiden ihmisten kanssa vuosien varrella. Näitä henkilöitä voivat olla:

  • Työnantajasi. Kuten aiemmin mainittiin, rekrytoija ottaa yhteyttä suosittelijaan kysyäkseen osaamisestasi ja luonteestasi. Esihenkilönäsi toimiva kollega voi olla erinomainen suosittelija, koska hän pystyy kertomaan luotettavuudestasi ja täsmällisyydestäsi

  • Kollegasi. Joku, joka työskenteli kanssasi projektin parissa voi olla täydellinen henkilö kertomaan sinusta, sillä heillä on kokemusta osaamisestasi ja luonteestasi. Erityisesti silloin, jos olet ollut korkeammassa asemassa kuin kollegasi, koska he voivat kertoa esihenkilötaidoistasi

  • Opettajasi. On mahdollista, että sinulla ei ole työkokemusta, etkä siksi tunne ketään, joka voisi tukea sinua ammattitasolla. Voit käyttää suosittelijana myös opettajaasi!

Camera Flash

Vinkki:

Pidä mielessäsi, että suosittelijat voivat vaikuttaa merkittävästi mahdollisuuksiisi saada työpaikka. Varmista siis, että he antavat todennäköisesti positiivista palautetta sinusta työntekijänä. Älä myöskään laita suosittelijaksi naapuria, ystäviä tai perheenjäseniä, sillä heidän mielipiteensä voivat olla puolueellisia.

Miten saada suosittelijoita

On tärkeää pyytää lupa ennen kuin lisäät ketään suosittelijaksi. Tämän voi tehdä eri tavoilla riippuen sinun jasuosittelijasi välisestä suhteesta. Suositusta on paras pyytää kasvokkain, koska voit selittää, millaisista työpaikoista olet kiinnostunut ja selvittää, mitä he ajattelevat sinusta työntekijänä. Myös sähköposti tai muu viesti voi riittää. Yleisesti kannattaa yrittää löytää ainakin kolme suosittelijaa ansioluetteloon.

Vaihtoehtoiset suosittelijat, jos työkokemusta ei ole tarpeeksi

On mahdollista, että et ole ehtinyt kartuttaa paljon työkokemusta vuosien varrella, etkä siksi tunne ketään, jonka voisit lisätä suosittelijaksi. Jos näin on, voit lisätä muita henkilöitä lisäämään CV:n uskottavuutta. Kuten aiemmin mainittiin, voit lisätä suosittelijaksi esimerkiksi opettajasi. Jos tämä henkilö on ollut mukanasi esimerkiksi opinnäytetyön tekemisessä, hän pystyy kertomaan organisatorisista ja tutkimuksellisista taidoistasi. Jos olet ollut jonkin kerhon jäsen, voit pyytää sen vetäjää suosittelijaksi. Toinen esimerkki voi olla vaikka vapaaehtoistyön vetäjä, jos olet ollut aiemmin vapaaehtoistyössä mukana. Vaikka rekrytoijat haluavat mieluiten ammattiin liittyviä suosittelijoita, nämä vaihtoehdot varmistavat myös, että mahdollisuutesi työpaikan saantiin paranevat.

Suosittelijan valmistaminen puheluun

Kun tiedät rekrytoijan ottavan yhteyttä suosittelijaasi, voit valmistaa heidät siihen lisätäksesi mahdollisuuksiasi saada työpaikka. Tähän on useita eri tapoja. Ensimmäinen askel on kertoa heille tilanteesta, hakemastasi työpaikasta (ja jos mahdollista, kertoa heille työn kuvaus) ja organisaation nimi. Voit myös pyytää suosittelijoitasi korostamaan tiettyjä taitojasi ja saavutuksiasi heidän puhuessaan puhelimessa rekrytoijan kanssa. Yleisesti rekrytoijat kysyvät suosittelijoilta samanlaisia kysymyksiä kuin hakijoiltakin. Näitä voivat olla esimerkiksi työn alkamis- ja päättymisaika, lähtemisen syy, vastuualueet, täsmällisyys, vahvuudet ja heikkoudet, miten hyvin hakija tulee toimeen muiden kanssa jne.

Haluatko luoda ammattimaisen CV:n?

Aloita nyt

Mitä mainita ja jättää mainitsematta suosittelijoista

Kaiken yllä olevan lisäksi, on tärkeää ottaa seuraavat huomioon:

  • Järjestä suosittelijat aakkosjärjestykseen

  • Kiitä suosittelijoita, jos saat työpaikan

  • Ole ajoittain yhteydessä suosittelijoihin

  • Muokkaa suosittelijoita hakemasi työpaikan mukaan

  • Älä lisää ketään suosittelijaksi, jolla on huonoja kokemuksia kanssasi

  • Älä lisää vanhaa suosittelijaa, ellei työkokemuksesi ole niin vähäinen, että muita ei ole

  • Älä lisää ensimmäistä työnantajaasi suosittelijaksi

  •  Älä tee suosittelijalistasta liian pitkää. Yritä kirjoittaa enintään kolmesta viiteen suosittelijaa

  • Älä kirjoita ”suosittelijat pyydettäessä”, sillä se on täysin tarpeetonta. Rekrytoijat tietävät, että he voivat pyytää suosittelijoita, jos he tarvitsevat jonkun tukemaan väitteitäsi!

Aloita ja luo CV

Luo ammattimainen CV nopeasti ja helposti kehittyneen CV-työkalumme avulla

+ Luo CV

Päivitetty August 25 2023

StarStarStarStarStar

Kirjoittanut

CVMaker-alusta tarjoaa hyödyllistä tietoa ja erilaisia käteviä uratyökaluja työnhakijoille. Oletko valmis ottamaan urasi seuraavan askeleen? Luo oma CV nyt

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkeli, jossa on vinkkejä ja esimerkkejä hyvän CV:n kirjoitttamiseen.
  • CV
  • · Aug 31 2023
  • · 7 minuutin lukuaika

Näin kirjoitat hyvän CV:n

kirjoittanut CVMaker

Anna CVMakerin auttaa sinua pääsemään unelmiesi työhaastatteluun

Luo ammattimainen CV vaivattomasti 10 minuutissa ja lataa se missä ja milloin tahansa!

AddSmallLuo CV
CheckCircle

Kasvata CVMakerin avulla mahdollisuuksiasi saada unelmiesi työ.

CVMakerLogo
CVMakerLogo

2023 © CVMaker.fi