Mitä taitoja CV:n pitäisi sisältää? Vinkkejä ja esimerkkejä
kirjoittanut CVMaker
- CV
- · August 25 2023
- · 4 minuutin lukuaika

Sisällysluettelo
CV:n kirjoittaminen voi usein tuntua ylitsepääsemättömältä, ja joskus jopa tylsältä. Jokainen tarvitsee CV:n, mutta eivätkö ne olekin pitkälti samanlaisia? Kokemuksien, ominaisuuksiemme ja taitojemme luettelointi tuntuu itsemme myymiseltä, mutta samalla voi olla vaikeaa kertoa, millaisia todella olemme – niitä asioita, jotka tekevät meistä ainutlaatuisia, kiinnostavia ja parhaita ehdokkaita työhön! Tästä artikkelista löydät vinkkejä, joiden avulla pääset helpommin haastatteluun! CVMakerilla valittavanasi on yli 20 ammattimaista CV-mallia, joiden avulla voit luoda täydellisen CV:n, joka vastaa uratavoitteitasi.
Haluatko luoda ammattimaisen CV:n?
Aloita nyt”Kovat” ja ”pehmeät” taidot
Ehkä on hyvä aloittaa ottamalla paperia, piirtämällä viiva keskelle ja tehdä kaksi saraketta koville ja pehmeille taidoille. Tämä voi auttaa antamaan yleiskatsauksen siitä, mikä tekee sinusta sinut, ja siitä on hyvä alkaa kirjoittaa ansioluetteloa. Mitä siis ovat kovat ja pehmeät taidot?
Kun työnantajat etsivät kovia ja pehmeitä taitoja, on harvoin kyse siitä, että he etsisivät jompaakumpaa, vaan ennemminkin molempia. Kovat taidot ovat niitä asioita, jotka ovat todennäköisesti aktiivisesti opittuja joko koulutuksen tai kokemuksen kautta, ja ne ovat työkohtaisia. Pehmeät taidot ovat geneerisempiä, ja ne ovat tärkeitä pitkälti kaikissa töissä. Ne ovat suhteellisempia ja persoonallisempia. Haluatko esimerkkejä?
Kovat taidot ovat todella monipuolisia, ja ne riippuvat täysin koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Niitä voivat olla esimerkiksi koodaaminen, kielitaito, putkimiehen työt, graafinen suunnittelu, mekaniikka, ompelu... Niitä on loputtomasti. Ajattele uraasi ja koulutustasi. Mitä pätevyyksiä tai sertifikaatteja sinulla on? Mitä taitoja olet oppinut tietyissä töissä? Näihin kysymyksiin vastaaminen auttaa selvittämään, mitä kovia taitoja sinulla on.

Pehmeistä taidoista on usein vaikeampaa kertoa, sillä niihin harvemmin on pätevyyksiä. Niitä voidaan pitää myös ”vuorovaikutustaitoina” – kuten tiimityö, empatia, johtajuus, kommunikointi ja sitoutuminen. Vahvuuksien selvittäminen näillä alueilla voidaan toteuttaa esimerkiksi pohtimalla, oletko ollut positiivinen osa työryhmää tai luokkaa, eikä niinkään tekemiäsi asioita. Oletko hyvä kuuntelija kollegoillesi? Pitävätkö asiakkaat sinusta? Kokevatko muut tiimiläiset, että sinua on helppo lähestyä?
Palaa nyt paperiin ja kirjoita ylös kaikki, mitä mieleesi tulee. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija kirjoittamissasi asioissa. Sinun täytyy vain pystyä perustelemaan, miksi omaat tämän taidon ja tietää, mitkä ovat keskeisiä taitojasi.
Mitä taitoja kirjoittaa ansioluetteloon?
Tässä onkin hyvä kysymys! Mikä tekee työnantajiin vaikutuksen? Mikä saa heidät pyörittelemään silmiään? Mikä saa heidät muistamaan sinut paremmin kuin muut ehdokkaat? Mitkä ovat taitoja, joita mikä tahansa mahdollinen työnantaja arvostaa?
CV:ssä olevat taidot riippuvat tietenkin hakemastasi työstä. Aloita lukemalla työn kuvaus huolellisesti, ja katso, mitä avaintaitoja he nimenomaan etsivät. Näihin asioihin sinun kannattaa siis keskittyä. Voi olla järkevää kirjoittaa asioita ylös, ja korostaa työnkuvauksessa mainittuja taitoja tai luetteloida niitä. Kannattaa siis mainita ne CV:ssä! Älä valehtele – jos et osaa ratsastaa, älä sano osaavasi! Mutta korosta vaadittuja taitoja, joita sinulla on, ja kerro halusta oppia niitä taitoja, joita sinulle ei vielä ole.
Kovien ja pehmeiden taitojen lisäksi ajattele siirrettäviä taitoja. Nämä ovat taitoja, jotka ovat todennäköisesti hyödyksi työssä kuin työssä: tietotekniset taidot, kirjoitustaidot ja luetunymmärtäminen sekä matemaattiset taidot näin esimerkkinä. Ajattele taas tarkasti työn vaatimuksia: jos haet lastenhoitajaksi, tietotekniset taidot eivät ehkä ole oleelliset, mutta työnantajasi haluavat ehkä mielellään tietää, että olet hyvä ajanhallinnassa.
Vinkki:
Jos joku kuvailisi sinua, missä hän kertoisi sinun olevan erityisen hyvä?
Miten todistan, että osaan jonkin taidon?
Hyvä CV:n kirjoittaminen on tietenkin muutakin kuin vain taidot luettelossa. Sinun täytyy kertoa niistä siten, että tekstistä ilmenee, miten olet oppinut taidot, ja/tai miten olet käyttänyt niitä. Jos haluat esimerkiksi kertoa puhuvasi saksaa, kerro, mikä pätevyys sinulla on tai miten opit kielen, ja jos mahdollista, kerro ammattitilanteesta, jotta se on ollut sinulle avuksi (esim. ”pystyin hoitamaan saksankielisiä asiakaskohtaamisia”).
Verkosta löytyy erilaisia CV-malleja, jotka voivat auttaa keksimään erilaisia tapoja CV:n järjestämiseen. Jotkut ehdottavat aikajärjestystä viimeisimmästä kokemuksesta aloittaen. Toiset taas suosittelevat järjestämään CV:n sen oleellisuuden mukaan työpaikkaan nähden. Kumpikin vaihtoehto voi olla hyvä, mutta valitsemasi tapa riippuu hieman tilanteesta. Jos olet jo ollut työelämässä 25 vuotta ja sinulla on laajasti monipuolista kokemusta, kannattaa ehkä jättää joitakin asioita pois. Jos haet työtä ihmisoikeusasianajajana, voit ehkä jättää kertomatta kesätyöstä koulun baarissa (koskaan ei tosin voi tietää! Jotkut ovat hyviä luomaan yhteyksiä toisiinsa riippumattomista asioista).
Toisaalta jos olet vastavalmistunut, sinulla ei välttämättä ole vielä paljon kokemusta. Tällöin työnantajia kiinnostaa kaikki, mitä olet tehnyt, jotta he voivat selvittää, millainen henkilö olet. Vaikka hakisit kirjanpidon harjoitteluun, heitä saattaa kiinnostaa, että olit lastenhoitajana samassa perheessä kaksi vuotta, koska se kertoo sitoutumisesta.
CV:n tekemiseen on monta eri tapaa, ja kannattaa selata erilaisia malleja löytääksesi itsellesi sopivan.
Haluatko luoda ammattimaisen CV:n?
Aloita nytCV esimerkki – Myymälänhoitaja
(Stanford-malli)
Alla olevassa ansioluettelossa töitä hakee jo kokemusta kartuttanut nainen, joka etsii uusia haasteita. Hänen suuri vahvuutensa on vankka työkokemus ja monipuoliset työtehtävät, jotka hän selkeästi on kirjoittanut ansioluetteloon. Lisäksi CV erottuu joukosta selkeällä esittelytekstillä, jossa hän kertoo haluamastaan työstä ja sen tuomista haasteista. Myös monipuolinen kielitaito ja esihenkilö- sekä tiimityöskentelytaidot nähdään varmasti suurena etuna työnantajan silmissä.

Mitä taitoja työnantajat etsivät?
Kuten yllä mainittiin, jos haet tiettyä työtä, kannattaa ehdottomasti lukea työn kuvaus huolellisesti ja tarkistaa, mitä taitoja he hakevat. Asia ei tosin välttämättä ole niin selkeä. Ehkä lähetät CV:si useisiin yrityksiin, jotka keskittyvät eri asioihin. Tai ehkä lataat sen sivustolle, josta työnantajat voivat löytää sen.
Tässä tapauksessa kannattaa ajatella sitä, mitä haluat eniten kertoa itsestäsi. Jos haluat ehdottomasti saada työn kirjailijana, kerro taidoista, jotka liittyvät nimenomaan siihen: opiskelijalehteen kirjoittaminen, oma blogi, paikallisen sanomalehden palsta. Jos haluat pitää asiat avoimena, voi olla järkevämpää luetteloida koulutus ja työkokemus ja keskittyä pehmeisiin ja siirrettäviin taitoihin ja kertoa halusta oppia.
Jos tunnet jonkun alalla, jolle pyrit, tai jonkun, joka käsittelee paljon ansioluetteloita (eli joku henkilöstöhallinnossa), voi olla todella suureksi hyödyksi kysyä heiltä neuvoa. Mitkä taidot todella heidän mielestään erottuvat? Mikä ei ole oleellista? Kiinnostaako heitä enemmän kovat vai pehmeät taidot?
Vinkkejä CV:n taito-osioon
Taidoista kannattaa ehdottomasti kertoa CV:ssä. Tärkeää on se, miten kerrot niistä. Jos taidot eivät liity hakemukseen tai ovat liian yleisluontoisia, ne eivät auta sinua pääsemään työhaastatteluun. Kannattaa ottaa seuraavat vinkin huomioon:
Lue työn kuvaus huolellisesti ennen kuin kirjoitat CV:si taidot-osion. Esitä itsellesi kysymyksiä; mitä taitoja tähän työhön vähintään vaaditaan? Mitkä muut taidot ovat tässä työssä hyödyksi? Mitkä ovat tärkeimpiä taitoja? Kokeile järjestää taidot sen mukaan.
Kovat, työkohtaiset taidot voidaan nähdä työn vähimmäisvaatimuksena. Jotta hakija pääsee läpi ensimmäisestä vaiheesta, hänellä tulee olla nämä taidot (esim. kuljettajan täytyy osata ajaa, ohjelmoijan tulee tietää tiettyjä ohjelmointikieliä). Pehmeissä taidoissa hakija voi loistaa. Hyvät kommunikointi- tai yhteistyötaidot tekevät sinusta esimerkiksi paremman kollegan.
Yritä olla mahdollisimman tarkka; esimerkiksi tietoteknisten taitojen sijaan kannattaa ennemmin kertoa, että olet hyvä tekemään esityksiä, hyvä Microsoft Excel -tiedostojen parissa tai ymmärrät HTML-kieltä.
Valmistaudu kertomaan esimerkkejä työhaastattelussa, kun sinulta kysytään CV:ssä mainitsemistasi taidoista. Kuka vain voi kertoa taidosta, mutta sinun täytyy pystyä osoittamaan taito myös tosielämässä.
Miksi taidot kannattaa esitellä CV:ssä?
Jos lisäät uratavoitteidesi mukaisia taitoja, olet jo matkalla menestykseen. Se osoittaa rekrytoivalle henkilölle, että haluat ymmärtää hakemaasi työtä ja olet täydellinen hakija. Katso alta myös muita hyötyjä:
Lisäämällä oleellisia taitoja voit parantaa mahdollisuuksiasi päästä haastatteluun.
Uratavoitteet tulevat selkeämmäksi, kun keskityt vain tarvittaviin avaintaitoihin.
Jos olet opiskelija tai vastavalmistunut, taitojen lisääminen kertoo motivaatiostasi ja halustasi oppia.
Erotut muista samankaltaisista hakijoista.
Osoitat motivaatiota, itsekuria ja uteliaisuutta.
Voit todistaa, että olet sitoutunut saavuttamaan erinomaisia tuloksia.
Osoitat halusi edetä uralla.
Yhteenveto
Taidot CV:ssä voivat siis kantaa sinua pitkälle, aina työhaastatteluun ja työpaikkaan saakka. CVMakerin avulla voit luoda itsesi näköisen CV:n, jossa huikeimmat taitosi pääsevät loistamaan. Aloita siis CV:n tekeminen jo tänään!
Haluatko luoda ammattimaisen CV:n?
Aloita nytPäivitetty August 25 2023
Kirjoittanut
CVMaker-alusta tarjoaa hyödyllistä tietoa ja erilaisia käteviä uratyökaluja työnhakijoille. Oletko valmis ottamaan urasi seuraavan askeleen? Luo oma CV nyt
Anna CVMakerin auttaa sinua pääsemään unelmiesi työhaastatteluun
Luo ammattimainen CV vaivattomasti 10 minuutissa ja lataa se missä ja milloin tahansa!
Luo CVKasvata CVMakerin avulla mahdollisuuksiasi saada unelmiesi työ.